Voor 22:00 besteld, morgen gratis* bezorgd.

Met deze tips ben je goed voorbereid op noodsituaties

Met een flinke storm of stroomuitval hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens te maken gehad. Maar je kunt ook te maken krijgen met een overstroming, natuurbrand of een aardbeving. Of denk bijvoorbeeld aan de inmiddels jarenlange corona crisis of de oorlog in Ukraïne. We kunnen alles volgen in de media, maar weten we ook hoe we ons hierop kunnen voorbereiden? Het is te begrijpen dat je op zoek bent naar meer informatie of je misschien zorgen maakt. In dit artikel geven we tips hoe jij jezelf en je dierbaren goed kunt voorbereiden op eventuele noodsituaties.

Speciale maatregelen bij noodsituaties

Nederland is goed voorbereid op noodsituaties en dit betekent ook dat de juiste hulp snel tot stand komt. Het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent wanneer er sprake is van een noodsituatie. Als de sirene gaat bijvoorbeeld, dat betekent dat er acuut gevaar dreigt. Een noodsituatie kun je niet zien aankomen, zorg daarom dat je goed bent voorbereid:

1. Zorg voor een noodpakket

De recent gelanceerde voorlichtingscampagne van het kabinet moedigt alle Nederlanders aan om een noodpakket samen te stellen waarmee je jezelf 48 kunt redden. Het samenstellen van zo’n noodpakket is snel en makkelijk, het meeste heb je waarschijnlijk al in huis. Naast spullen als een zaklamp, dekens en belangrijke documenten, is ook lang houdbaar voedsel essentieel in het noodpakket. Bestel hier gemakkelijk jouw voedzame en lang houdbare maaltijden voor in het noodpakket tijdens noodsituaties.

2. Evacuatie

Het is niet voor niets dat er ieder jaar weer evacuatie oefeningen worden gedaan in bijvoorbeeld scholen of bedrijfspanden. Je zit er niet altijd op te wachten, maar deze oefeningen zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er in geval van een noodsituatie correct kan worden gehandeld. Het is daarom uitermate belangrijk om van te voren een aantal dingen te weten. Zoals op welke plek je veilig bent of kunt schuilen en waar je aan moet denken tijdens een noodsituatie. Zorg daarom dat je je goed voorbereid en hierover informatie inwint. Zorg dat je weet waar de nooduitgangen en evacuatie locaties zich bevinden.

nooduitgang
Via: unsplash.com | Andrew Theoh, CC

3. NL-Alert

NL-Alerts zijn berichten die worden uitgezonden door de zendmasten van de Nederlandse telecomproviders. De overheid bepaalt tijdens een noodsituatie in welk gebied het NL-Alert wordt verstuurd. Het NL-Alert wordt uitgezonden door alle zendmasten die bereik hebben in het gebied. Zorg er dus voor dat je berichten kunt ontvangen van NL-Alert. Als er zich een noodsituatie voordoet, dan krijg je direct een melding en weet je meteen wat je moet doen.

4. De sirene

Wanneer het niet de eerste maandag van de maand is en de sirene gaat, betekent het dat er acuut gevaar is. Neem dit serieus, een sirene wordt in Nederland echt alleen in noodsituaties ingezet. Wanneer de sirene gaat dien je meteen naar binnen te gaan, ramen, deuren en andere openingen te sluiten en de rampenzender aan te zetten op radio of televisie. Voor meer instructies kun je terecht op de voorlichtingen-website van denk vooruit.

luchtalarm

5. Officiële noodzender

Zoals hierboven genoemd zet je in het geval van een noodsituatie de radio of televisie aan op de officiële noodzender. In het geval van een noodsituatie heeft iedere regio een radiofrequentie die de rol van noodzender automatisch op zich neemt. Weet welke radiofrequentie in jouw regio de officiële rol heeft van noodzender tijdens noodsituaties. Wees voorbereid en check hier welke radiofrequentie er in jouw regio wordt gebruikt tijdens noodsituaties.

6. EHBO-cursus

Wacht niet tot er iets ernstigs gebeurt en je niets kunt doen om iemand te helpen. Bereid je voor en volg een EHBO-cursus. Zo kun je in het geval van nood jezelf en anderen zo goed mogelijk helpen. Weet jij wat je moet doen wanneer iemand bijvoorbeeld een hartstilstand krijgt? Tijdens een EHBO-cursus leer je hoe je iemand moet reanimeren en zo de overlevingskans vergroot. Daarnaast leer je ook hoe je met zelfvertrouwen een AED gebruikt tijdens een noodsituatie.

ehbo cursus
Via: unsplash.com | Martin Splitt, CC

7. Persoonlijk noodplan

Weet jij welk nummer je moet bellen wanneer je gas ruikt? En staat het nummer van je huisarts wel in je telefoon? In een noodsituatie is het belangrijk dat je deze informatie binnen handbereik hebt. Door een persoonlijk noodplan voor te bereiden bewaar je belangrijke informatie op één vaste plek. Aangeraden wordt om een digitaal document te bewaren en een geprint exemplaar op een veilige plek neer te leggen. Zo ben je goed voorbereid op een noodsituatie.

Verschillende noodsituaties

Weet jij precies wat je moet doen bij wateroverlast, extreme hitte, gladheid of bij een aanslag? Vooral het laatste hopen we natuurlijk nooit mee te hoeven maken, wel is het verstandig om je te laten informeren over wat je het beste kunt doen in iedere situatie. Op de website van het Rode Kruis kun je voor iedere noodsituatie lezen wat je het beste kunt doen.

schuilen
Via: unsplash.com | Priscilla Du Preez, CC


Natuurlijk hopen we met z’n allen dat we nooit in een noodsituatie terecht komen waarbij speciale maatregelen in acht moeten worden genomen. Een noodsituatie komt altijd onverwacht. Zorg daarom dat je goed bent voorbereid. Alleen zo kunnen we onszelf en onze dierbaren beschermen.

Scroll naar boven