Voor 22:00 besteld, morgen gratis* bezorgd.

8 redenen om te gaan wandelen in de winter

In de winter is het oh zo aanlokkelijk om lekker knus binnen te blijven zitten vergezeld door een warme chocolademelk met een dot slagroom. Maar je weet ook dat het je waarschijnlijk goed doet als je even naar buiten gaat voor een frisse neus. ’s Winters wandelen is namelijk niet alleen een garantie voor een gezonde rode blos op je wangen en een frisse neus. Er zijn zoveel meer voordelen voor zowel lichaam als geest. In dit artikel geven wij jou 8 redenen waarom wandelen in de winter goed voor je is.

hot chocolate mug
Via: unsplash.com | Debby Hudson, CC

1. Goed voor je nachtrust

Het is heel normaal dat je in de winter het gevoel hebt minder energie te hebben, je bent hier niet de enige in. Aangeraden wordt om toch wat licht fysieke activiteiten te ondernemen, zoals wandelen in de winter. Het zonlicht stimuleert de aanmaak van melatonine, hierdoor ontspant je lichaam en wordt je moe. Daarnaast is wandelen ook een fijne manier om je hoofd leeg te maken, zo lig je dus minder te piekeren in bed. Aan te raden is om er een gewoonte van te maken om elke avond een wandeling te maken. Zo ga je heerlijk rozig je bed in.

2. Wandelen is goed voor de lijn

De feestdagen komen er weer aan en we weten allemaal wat dat betekent. De roomboter croissantjes en oliebollen zullen je om de oren vliegen, om nog maar te zwijgen over die heerlijke gerechten tijdens het kerstdiner. De kilo’s plak je er tijdens de kerstdagen ongegeneerd aan en dat is natuurlijk helemaal prima. Wanneer je na het feestmaal een half uur stevig wandelt, verbrand je al snel 100 calorieën. Plak er een kwartiertje aan vast en je hebt die dikke plak kerststol met roomboter er zo weer afgewandeld.

vrouw aan het slapen
Via: unsplash.com | Gregory Pappas, CC

3. Wandelen is goed voor je humeur

Wanneer het buiten donker en somber is ben je vatbaarder voor een winterdip. Je bent extra prikkelbaar en voelt je sneller down. Een korte wandeling in de frisse buitenlucht kan al wonderen voor je doen. Daarnaast maak je door te bewegen de gelukshormonen serotonine, endorfine en dopamine aan. Serotonine bijvoorbeeld, wordt aangemaakt wanneer je aan het beweging bent of mooie dingen ziet, zoals een indrukwekkend winters landschap. Ga dus lekker wandelen in de winter en laat de gelukshormonen hun werk doen. Combineer je wandeling lekker met een zelf meegebrachte lunch onderweg, zo ben je niet meer te stoppen!

4. Jouw dagelijkse dosis vitamine D

De dagen zijn korter, we zijn minder buiten en de zon schijnt minder fel. En dat terwijl de zon een van onze belangrijkste bronnen van vitamine D is. Vitamine D helpt bij de opname van calcium, zoals je wellicht weet is dit belangrijk voor het behoud en de groei van sterke botten en tanden. Vitamine D ondersteunt daarnaast ook ons immuunsysteem. Een boost van ons immuunsysteem kunnen we tijdens de winterdagen allemaal wel gebruiken. Een kwartiertje zon op een dag kan al wonderen verrichten, ideaal om even een frisse neus te halen tijdens je lunchpauze. Dus schijnt de zon op een winterdag? Ga er dan meteen lekker op uit voor een wandeling!

meisje in de zon
Via: unsplash.com | Melisa Popanicic, CC

5. De rust van wandelen in de winter

Niet alleen is je hoofd leegmaken door te gaan wandelen goed voor je nachtrust, het helpt ook tegen stress. In de winter is het over het algemeen een stuk rustiger buiten, hierdoor kun je in de winter nog meer tot rust komen in de natuur. Voor ultieme rust kun je het beste gaan wandelen in gebieden buiten de bebouwde kom. Woon je in de Randstad? Ook daar kun je in de winter in alle rust wandelen in gebieden als de Hoeksche Waard, het Naardermeer of de Broekpolder.

6. Wilde dieren en prachtige landschappen

Net als wij houden ook dieren van rust en ruimte. Doordat het in de winter rustiger is, veel bladeren van de bomen zijn gevallen en het zicht hierdoor verbetert, is de kans groter dat je wilde dieren ziet tijdens een wandeling in de winter. Niet alleen kun je beter wilde dieren spotten, ook landschappen liggen er prachtig bij, zeker als het heeft gevroren of gesneeuwd. Een laagje ijs op de vijvers en sloten, witte weilanden en knisperende bladeren onder je voeten.

zon in de bossen met sneeuw
Via: unsplash.com | Jonas Eriksson, CC

7. Verbeterde spijsvertering en anti griep

We weten allemaal dat je van voldoende beweging moe wordt, maar wist je ook dat je spijsvertering een stuk beter werkt na een wandeling? Je darmen zijn hierdoor een stuk rustiger. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je lichamelijk fit blijft en het beschermt tegen verkoudheid, ideaal in de wintermaanden. Wandelen stimuleert namelijk beweging van immuuncellen door je lichaam. Het schijnt dat je na een dagelijkse stevige wandeling van 45 minuten in de buitenlucht de kans op verkoudheid met 50% verminderd.

8. Op winteravontuur met de kinderen

Lekker wandelen in de winter door de bossen met de famile, het is zo leuk! De kinderen de deur uit krijgen voor een wandeling in de winter is een ander verhaal. Vermijd daarom het woord ‘wandelen’, dat is namelijk echt niet cool. Ze zitten immers veel liever warm binnen, wandelen in de kou kun je dus wel vergeten. Maar wat als je het precies zo weet te brengen dat ze maar al te graag mee gaan op winteravontuur? Lees hier al onze tips voor een succesvolle wandeling met kinderen. 

hiken met kinderen ouders
Via: unsplash.com | Alberto Casetta, CC

Hopelijk hebben we jou met dit artikel genoeg redenen gegeven om er deze winter lekker op uit te gaan. Dus trek je wandelschoenen aan, pak een lekkere lunch en wat snacks in en hup het bos in. Geniet van alle mooie wandelingen deze winter!

Scroll naar boven