Voor 22:00 besteld, morgen gratis* bezorgd.

5 mooie lentewandelingen in Nederland

Met de chocola van de paaseitjes nog achter de kiezen en gezelligheid met vrienden en familie, is het tijd om weer eens actief te worden. Het voorjaar is inmiddels in volle gang. Hierdoor zijn er redenen genoeg om er weer eens op uit te trekken en de wandelschoenen stevig vast te binden. Dit keer niet voor een wandeling in de plaatselijke polder, maar voor een iets groter avontuur. Wij hebben een lijst gemaakt van 5 mooie lentewandelingen in Nederland. Uiteraard zorg je zelf voor de lekkere snacks , niets weerhoudt jou van een geweldige dag in de buitenlucht.

boswandeling in Nederland
Via: unsplash.com | Hamid Bagheri, CC

Het voordeel van het benoemen van 5 mooie lentewandelingen in Nederland is dat deze allemaal binnen handbereik liggen. In tegenstelling tot landen als Amerika, Australië en in mindere mate Frankrijk, zijn de startpunten van wandelingen in Nederland eenvoudig te bereiken. Ben jij er klaar voor? Hier komen ze!

1.    Het Stellingenpad in Friesland

Hoe kan je een lijst samenstellen van 5 mooie lentewandelingen in Nederland, zonder hier de winnaar van de Wandelroute van het Jaar 2023 te benoemen? Precies. Daarom staat ook bij ons met stip op 1 het Stellingenpad. Ondanks de lengte van 260 kilometer is dit een wandeling die je ook in verschillende delen kunt lopen. Het Stellingenpad brengt je van Zuidoost Friesland helemaal naar het noorden van Overijssel. Tijdens deze wandeling door de prachtige natuur van het noorden van Nederland passeer jij twee nationale parken: Weerribben-Wieden en het Drents-Friese Wold. 

familie met hond wandelend in een bos
Via: unsplash.com | Mitchell Orr, CC

Onderweg valt meer dan genoeg te ontdekken. Wat te denken van de interessante historie van Nederland en de prachtige flora en fauna die jij tegenkomt. Je passeert stuifduinen, heidevelden, meren en schitterende rivieren. Ben jij klaar voor een één- of meerdaags avontuur? Zorg dan dat je de taal van de Stellingwervers onder de knie hebt! 

2.    Einde van de wereld in Makkum

Of je nu aan de Spaanse Costa del Sol bent of aan een kokosnoot slurpt in Bali, veel mensen zijn gek op de zee. Lekker uitwaaien op het strand is dan ook iets waar een groot deel van de fanatieke wandelaars van Nederland veel energie en plezier uithalen, geldt dit ook voor jou? Wat ons betreft is de Einde van de Wereld in Makkum jou dan op het lijf geschreven. Toch brengt deze wandeling je niet langs de Noord- of Waddenzee, maar loop je een prachtige route langs het IJsselmeer. 

ijsselmeer
Via: unsplash.com | Mariëlle van den Hul – Kuijten, CC

Deze wandeling brengt je in 12,5 kilometer in Piaam, volgens de kenners ook wel het ‘einde van de wereld’ genoemd. Onderweg geniet je van de adembenemende natuur die Nederland stiekem toch te bieden heeft. Zo geniet je hier ’s zomers van kleurrijke orchideeën en komen vogelspotters absoluut aan hun trekken. Waar wacht je nog op?

3.    Rollende Heuvels

Ben jij ooit op de Sallandse Heuvelrug geweest? Nee? Dan is dit hét moment om je spullen in te pakken en als de wiedeweerga richting Overijssel te rijden. In dit prachtige gebied, één van de mooiste nationale parken van Nederland, vind je een divers aanbod van geweldige wandelingen voor jong en oud. De wandeling Rollende Heuvels is hierin een favoriet. Onderweg loop je wellicht een grote kudde schapen tegen het lijf, terwijl je kilometers ver over de heiden kijkt. Daarnaast is de Sallandse Heuvelrug een paradijs voor bijzondere dieren, zoals de marter, de bunzing en de das. Neem je verrekijker mee en maak je klaar voor een dagje dieren spotten op de heide!

Vier schapen in een grasveld
Via: unsplash.com | Judith Prins, CC

4.    De duinen van De Geul en Bollekamer

Als er een plek in Nederland met grote regelmaat wordt onderschat, dan zijn het wel de Waddeneilanden. Ondanks dat je wellicht wat moeite voor moet doen om er te komen, vind je op eilanden zoals Texel wellicht de mooiste stukjes natuurlijk van ons kikkerlandje. Om die reden alleen al is dit een eiland waar je een aantal mooie lentewandelingen in Nederland kunt vinden. Wij hebben gekozen voor de duinen van De Geul en Bollekamer. De grootste reden om deze wandeling te doen is vanwege de diversiteit die jij hier tegen het lijf loopt. 

Terschelling duinen
Via: unsplash.com | Wim van ‘t Einde, CC

Zo kom je onder andere een groot aantal plantensoorten tegen, terwijl je niet veel later wordt getrakteerd op de aanblik van grote groepen lepelaars. Je vervolgt de weg over de schitterende heide bij de binnenduinrand. En hoe sluit je de dag beter af dan met een koud biertje, wijntje of gezond sapje in een van de gezellige cafeetjes van Den Hoorn?

5.    De Oostvaardersplassen

Je moet er van houden, maar liefhebbers van lange wandelingen kunnen hun hart ophalen in De Oostvaardersplassen. Tijdens deze 21 kilometer lange wandeling door het mooie Flevoland komen jouw ogen niets tekort. Zo zie je onder andere de bijzondere konikpaarden draven langs het water, waarna je ook nog eens kans maakt op het spotten van de zeearend. Waan je een weg door de groene polder en zelden voelde het halen van een frisse neus zo prettig. Klinkt dit niet geweldig?

Konikpaarden Oostvaardersplassen
Via: unsplash.com | Vincent van Zalingen, CC

Mooie wandelingen in Nederland? Er zijn er nog veel meer!

In dit artikel heb jij gelezen over 5 mooie lentewandelingen in Nederland. Volgens ons dan. Natuurlijk zijn er nog talloze wandelingen die ook een plekje in dit rijtje hadden verdiend. Aan jou de keuze om een van deze geweldige wandelingen te kiezen en je op te maken voor een sportief dagje uit. Bereid je goed voor met een aantal overheerlijke en gezonde snacks van XFood en jij bent helemaal klaar om de zomer in goede conditie aan te vangen! 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven